Media, lukijan valinta ja sensaatiohakuisuus

by Jericho Aydin
0 comment

Olkoon se uutinen tai muuten, kirjoittajat kirjoittavat laittaakseen kuvan erilaisista tarinoista. Tällaiset tarinat voivat viihdyttää, informoida, järkyttää tai elävöittää yleisöä. Mutta kirjoitukset, joita tapaamme mediassa nykyään, ovat usein kaavamaisia. Olipa kyseessä seksikohtausten johdonmukainen läsnäolo tai taipumus valita teemoiksi kuumia, trendikkäitä aiheita, aina herää kysymys, mainostavatko mediat sitä, mitä lukijat haluavat, vai valitsevatko lukijat vain sellaisia medioita, jotka edistävät sensaatiota.

Tarkoitukseni ei ole, että kirjoittajat eivät palvelisi massojen etuja. “Viihdyttävän” sisällön kirjoittamisessa ei ole mitään väärää. Siitä huolimatta kuuluisat kirjailijat, kuten Jeffrey Archer ja Agatha Christie, ovat myös viihdyttäviä. Siitä huolimatta kirjoituksissa pitäisi olla moraalia.

Alex Haleyn kuuluisa kirja “Roots” on pitkä kirja, joka ei koskaan saa lukijaa tuntemaan minkäänlaista tylsää. Kyllä, uutiset viihteen muodossa ovat hetken tarve saada massojen huomio. Mutta onko välttämätöntä, että media valitsee sivun 3 raportoinnin joka sivulla? Menneet ovat päivät, jolloin ihmiset menivät elokuviin lasten kanssa. Mutta tällaiselle käytännölle ei ole nykyään juuri mitään tilaa.

Kuka on vastuussa näin epätoivoisesta muutoksesta median kirjoituksissa? Onko se yleisö vai kirjoittajat? Epäilemättä sekä kirjoittajat että yleisö ovat yhtä vastuullisia! Tietysti mediaryhmittymät kiinnittävät huomiota voittojen tekemiseen ja etsivät yleisön pulssia. Eikö yleisön vastuulla ole rohkaista hyviä eettisiä arvoja edistävää mediaa? Asenteen muutos on hetken tarve. Kunnes ja ellei kirjoittaja anna vapautta sydämelleen, hänen kirjoittamansa on puhtaasti organisaatiota varten eikä hänen sydämestään.

Tällä Satmass Median aikakaudella (äskettäin keksitty sana, jota käytetään ilmaisemaan joukkotiedotusvälineitä, jotka toimivat satelliittiviestinnän yhteydessä eli satelliittiradion, satelliittitelevision, Internetin jne.) aikana, tiedotusvälineistä on tullut erittäin helposti massojen saatavilla. kaikilta maantieteellisiltä alueilta – kaupungeissa, puolikaupungeissa ja maaseudulla. Myös monien satelliittitelevisiokanavien tulon vuoksi mediatalojen välillä on ollut julkista kilpailua. Se on yleisön ja mediatalojen välillä sekä minkä tahansa kahden mediatalon välillä, mikä tasoittaa tietä epäsuotuisille harjoituskeinoille, kuten ei-toivotun sisällön valitsemiselle eri ohjelmiin!!